Matthijs Gall.nl - Маттайс Галл.нл

SEOUL EKATERINBURG MOSKOU BEIJING PYONGYANG SHANGHAI HONG KONG HANOI BANGKOK

woensdag, november 16, 2005

Waar ben ik aan begonnen? [updated]

Even ter illustratie van taalproblemen... Gelukkig is alleen het onderste Koreaans, het bovenste is het synoniem ervan in het Chinees (Mandarijn geloof ik).Nu mijn moment van vertrek nadert schiet het weleens door m'n hoofd. Waar ben ik aan begonnen? Want: hoe goed is het communiceren daar, heb je niet continu last van een taalbarrière?

De laatste dagen ben ik bezig geweest met het aanvragen van het benodigde visum. Op zich al een aardige uitdaging. Eerst naar Den Haag om de boel aan te vragen, later nog eens om de boel weer op te halen.
Natuurlijk is er wat tegenslag: ik moest aantonen € 3000 op m'n bankrekening te hebben. Irritant, maar te doen. Heb ik het net voor mekaar, nieuwe brief, nieuwe eis: nu moet ik $ 10000 hebben. Argh!
Bellen met de ambassade van Korea dan maar... Dat valt tegen! Ik nam aan daar wel iemand te treffen die keurig ABN spreekt, maar nee hoor. Zelfs Engels spreken ze maar zo-zo, en elkaar begrijpen lukt soms maar moeilijk. Leuk is wel dat ik continu 'yes yes' als antwoord krijg, het is alleen jammer dat geen zekerheid geeft of de boel echt in orde is...
Morgenochtend is het weer een tripje Den Haag, maar het is dus maar weer afwachten waar het op uitdraait...

Maar intussen: als je zelfs bij Koreanen op de ambassade in Nederland al last krijgt van de taalbarrière, hoe moet dat in Korea wel niet zijn? Heb je dan niet continu allemaal Koreanen die 'yes yes' zeggen maar nee bedoelen of je uberhaupt niet snappen?
En dan moet je intussen hier in Nederland allemaal mensen een lange tijd missen... waar ben ik aan begonnen?

Maar goed, natuurlijk zal het wel loslopen, en sowieso zal het een mooie uitdaging zijn. Ik heb er zin in!

UPDATE:
Inmiddels heb ik m'n visum binnen! De laatste echte horde is dus genomen!