Matthijs Gall.nl - Маттайс Галл.нл

SEOUL EKATERINBURG MOSKOU BEIJING PYONGYANG SHANGHAI HONG KONG HANOI BANGKOK

donderdag, november 30, 2006

Moskou Москва

Open direct de foto-selectie (in een nieuw venster)

Eergister alweer hebben we Moskou verlaten. Een grote stad, en eigenlijk heb ik het gevoel dat ik er na 3 dagen nog te kort ben geweest om echt een goed beeld te hebben. We hadden een prima hostel behoorlijk in het centrum, en hebben van daar uit vooral per metro diverse delen bezocht.

St Basiliuskathedraal

De metro is (zoals wellicht wel bekend) sowieso een bezienswaardigheid op zich. Ten eerste is het 's werelds drukste metronet (vóór Tokyo, Seoul, New York en Londen). Dat blijkt niet zozeer uit de drukte, maar uit de erg hoge frequentie. Elke 1 a 2 minuten komt er wéér een trein aan.
De stations liggen veelal erg diep, zijn ruim opgezet en rijk versierd met mozaieken, marmer, bijzondere lampen e.d. Ook de ingangen zijn vaak halve Griekse tempels.
Intussen is het stelsel (vooral voor buitenlanders) niet erg gebruiksvriendelijk, richtingen en stationsnamen worden nauwelijks aangegeven, in de stations hangen geen kaarten, en elk station heeft normaliter maar 1 uitgang.
De metro deed trouwens in alles erg denken aan die van Pyongyang, ook logisch aangezien die gebaseerd is op de Moskouse metro.

In het Kremlin

Verder natuurlijk klassieke bezienswaardigheden zoals het Rode Plein, de St Basiliuskathedraal, het Kremlin en de Kathedraal van Christus de verlosser (?). Erg mooie gebouwen met bijzondere architectuur, en apart om deze plekken eindelijk eens zelf te zien.

Verder naar de VVTs geweest, een oud soort van Sovjet-wereldtentoonstellingterrein. Erg groots opgezet, vol pracht en praal. En nu bij uitstek een symbool van sovjet-megalomanie en vergane glorie. De gebouwen zijn nu de meest trieste winkelcentrumpjes die je je maar kan bedenken. Vlakbij het terrein loopt een heuze monorail (op banden weliswaar). Schijnbaar ook al zo'n absurd prestigeproject. De monorail is erg duur, heeft een erg lage frequentie en lijkt erg inefficient.

Expoterrein

Daarnaast bijvoorbeeld het Tretjakov-museum bezocht, een van de belangrijkste kunstmusea van Rusland, vol beroemde Russische schilderijen e.d. van rond de 18e eeuw. Erg mooi om te zien.

Per trein

Na drie kwartier in de rij voor het loket was het gelukkig gelukt om door een piepklein raampje onze treinkaartjes te bestellen. En dus vertrokken we de 28e 's avonds laat van het Jaroslavski-station (met de treinen richting Jaroslav), onze trein zou er 33u over doen. Onderweg een redelijk eentonig landschap van besneeuwde wouden en af en toe een dorpje.

Meer volgt later, maar ik heb al een leuk avondeten gehad met de familie. Ze spreken geen Engels, maar wel een paar woorden Duits, dus zo kan ik toch een beetje direct communiceren, ook als Irina er niet is als tolk.
Ook al wat van de stad gezien, ziet er best leuk uit allemaal.


Wel heb ik al een selectie van foto's online gekregen. Komt dat zien!

Labels:

1 reacties:

Op 30/11/06 23:12 , Winfried zei...

Hallo Matthijs,

Fijn te horen dat je goed bent aangekomen en je daar goed vermaakt met de bezienswaardigheden van de Moskou.
Hoe was het weerzien..
De uitnodiging aan Irina is verstuurd!
Veel liefs van je vadertje !

 

Een reactie plaatsen

<< Startpagina